1 Bestuur, ondersteuning en algemene dekkingsmiddelen

Belangrijke ontwikkelingen

Inwonersbetrokkenheid
Participatie, of anders gezegd onze inwonersbetrokkenheid, maakt steeds meer onderdeel uit van onze  beleidsontwikkeling en besluitvorming. We ontwikkelen steeds vaker samen met onze inwoners en ondernemers ons beleid en vinden het belangrijk om te weten wat onze inwoners van ons verwachten. We hechten grote waarde aan de betrokkenheid van inwoners en willen dit samenspel soepel laten verlopen, door met elkaar in gesprek te komen, te zijn en te blijven. We kiezen bewust welke vormen van interactie en participatie daarbij passen, zodat initiatiefnemers, inwoners, belanghebbenden en betrokkenen weten wat wij van hen verwachten en hoe we besluiten nemen.

Ontwikkelingen gemeenteraad
In maart 2022 kiezen inwoners een nieuwe gemeenteraad. Dit kan leiden tot een gewijzigde samenstelling van de huidige gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De griffie organiseert tal van activiteiten voorafgaand aan de verkiezingen en verzorgt een inwerkprogramma voor de nieuwe raad. In 2022 ziet ook een nieuw bestuursprogramma het licht, naast een nieuw coalitieakkoord en eventueel een raadsdocument. We besteden aandacht aan een goede overdracht.

Goed Goan: bestuurlijke versterking en ontwikkeling
De ontwikkeling van het bestuur in de Dalfser samenleving hangt samen met twee vraagstukken:
1. Hoe werken we samen met onze samenleving; democratische/bestuurlijke vernieuwing, participatie?
2. Hoe werken we samen op het gemeentehuis; bestuurlijke versterking, introspectie?

In 2022 werken we aan de gewenste verbeteringen en doorontwikkeling op basis van de inzichten uit 2021. We verzamelden ervaringen van raadsleden, collegeleden en directie met (bestaande) werkwijzen als vergadermodellen, vergaderorde en vergadercyclus. Wat kunnen we leren van participatietrajecten? Hoe raakt de Omgevingswet de besluitvorming/vergadercyclus? Voor het formuleren van aanbevelingen en richtingen voor bestuurlijke versterking zochten we ook inspiratie in voorbeelden van elders. Eind 2021 is een document met inzichten over het bestaande bestuurlijk stelsel en een visie op besturen in Dalfsen in de gemeenteraad besproken.

Voor latere jaren is, in verband met de naderende gemeenteraadsverkiezingen, (nog) geen concrete aanpak voor bestuurlijke versterking voorhanden.

Strategische samenwerking
We zetten actief in op onze ambitie van strategisch partnerschap. Hiermee willen we slagkracht creëren om mee te denken en richting te geven aan regionale ontwikkelingen. Voor de belangen van onze inwoners en ondernemers is het essentieel om onze positie te versterken en actief in te zetten bij diverse ontwikkelingen. Denk hierbij aan onze inzet voor Ruimte voor de Vecht, de groei van de stad Zwolle, Regio Zwolle met de verstedelijkingsstrategie en samenwerking in het sociaal domein.
We gaan vanuit duurzame relaties werken we aan de complexe vraagstukken van de toekomst. Zo willen we meer impact bereiken voor onze inwoners en ondernemers bij het oplossen van knelpunten en het bereiken van resultaten.

Regio Zwolle
Activiteiten vanuit Regio Zwolle linken aan verscheidene programma's van onze begroting; de opgave Economie aan programma 4 Economische zaken, de opgave Human Capital Agenda aan programma 7.3 arbeidsparticipatie en de opgave Leefomgeving aan programma 9 Ruimtelijke ordening en Volkshuisvesting (regionale verstedelijkingsstrategie en omgevingsvisie Dalfsen).
Zo werkt de Regio Zwolle in 2022 en de jaren daarna intensief samen aan een klimaatbestendige regio. Dit volgt uit de aanwijzing in 2021 van de Regio Zwolle als Nationale omgevingsvisie - gebied.

Regio Zwolle is een samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheden (22 gemeenten, 4 provincies). De samenwerking richt zich op de opgaven economie, menselijk kapitaal, leefomgeving, bereikbaarheid en energie met als doel de brede welvaart in de regio te bevorderen.
Om de samenwerking te faciliteren, investeren de partners in basisinfrastructuur; zoals innovatie en netwerken voor bedrijven (Kennispoort), onderzoekscapaciteit en een gezamenlijke lobby, die zich ook steeds meer richt op Europese fondsen. Aanvullend op deze basisinfrastructuur kenmerkt de samenwerking zich door inhoudelijke coalitievorming op de verschillende opgaven.  

Samen verder reizen
De samenleving verandert en de gemeente, die ten dienste staat van die samenleving, verandert mee. Een aantal ingrijpende ontwikkelingen maakt het noodzakelijk om hier als overheid flexibel en wendbaar op aan te sluiten met onze werkwijze en dienstverlening. Denk dan bijvoorbeeld aan de verwachtingen vanuit de samenleving van de digitale dienstverlening, de rol van de overheid na implementatie van de Omgevingswet, het in samenwerking met landelijke, regionale en lokale partners realiseren van complexe opgaven, zoals de warmtetransitie en energietransitie. De krappe dynamische arbeidsmarkt vraagt om aansluitingen op de nieuwe generatie werknemers. En zo nog veel meer.
Daarom zijn we in 2021 gestart met een pilot Opgavegericht werken. En vraagt onze werkwijze en inrichting om een impuls, zodat we onze dienstverlening verder digitaliseren en hybride werkvormen voor samenwerking met onze inwoners, ondernemers en andere partners mogelijk maken.
Doel is om in verbinding en samen met de samenleving onze opgaven te realiseren, die voldoen aan de eisen en mogelijkheden van deze tijd.

Deze pagina is gebouwd op 10/14/2021 16:09:18 met de export van 10/14/2021 15:58:24