Paragrafen

8 Duurzaamheid

In 2022 zal verder gewerkt worden aan de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid 2017-2025 (herijking 2019). Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp op de agenda van de raad met stevige ambities. Om deze te behalen benaderen we duurzaamheid zo veel mogelijk als integraal aspect van de plannen binnen de gemeente. Hieronder een kort overzicht van de plannen die in 2022 op het programma staan a.d.h.v. de vier pijlers uit het duurzaamheidsbeleid.

Minder energiegebruik
In het Nationaal klimaatakkoord is afgesproken dat de gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij is. Iedere gemeenten heeft daarom eind 2021 de transitievisie warmte vastgesteld. In deze visie is het tijdspad tot 2030 aangegeven. Voor Dalfsen betekent dit dat er vanaf 2022 onderzocht zal worden of er mogelijkheden zijn voor een warmtenet in bepaalde buurten, en dat er ingezet gaat worden op “natuurlijke momenten” waar woningeigenaren aan de slag willen met hun woning. Dit laatste wordt bijvoorbeeld gedaan door het creëren van handelingsperspectief voor inwoners, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie, energie besparen en duurzame alternatieven.

Naast deze “route” in de warmtetransitie wordt er ook ingezet op minder energiegebruik door het vernieuwde energieloket wat sinds januari 2021 online is. In 2022 zetten we in op meer communicatie op en over dit loket én hebben we een subsidie toegekend gekregen om meer mensen kennis te laten maken met onze energiecoach door middel van een keukentafelgesprek.

Ook zal er gewerkt worden aan het vervolg van de Regionale Energiestrategie (RES) 2.0, welke in maart 2023 opgeleverd moet worden. Naast dit beleidsmatige kant van de RES, ligt de focus ook op het uitvoeren van de afspraken die zijn vastgelegd in de RES 1.0. Deze hebben over het algemeen een langere doorlooptijd, maar hier moet wel mee gestart worden. Deze afspraken hebben onder andere betrekking op:

  • Het vastleggen van zoekgebieden en/of uitsluitingsgebieden zodat er een goede verdeling naar hoogspannings en middenspanningsstations gecreëerd kan worden.
  • Het volgen van een gebiedsgerichte en grensontkennende aanpak voor de realisatie van windmolens en grootschalige zonneparken
  • Minimaal 50% lokaal eigendom in de opwek door zon en grootschalige zon-op-veld.

Op bovenstaande drie vlakken zijn inmiddels de eerste activiteiten al gestart en ook in 2022 wordt hier flink op ingezet. Voorbeelden hiervan is bijvoorbeeld de samenwerking met Zwolle, Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland.

Meer duurzame energie
Belangrijk onderwerp van de pijler “meer duurzame energie” is de doorontwikkeling van het gemeentelijk energiebedrijf. Ook wordt er in 2022 gewerkt aan een update van de energiemix 2019. Door de nieuwe inzichten die onder andere uit de transitievisie warmte komen, is het van belang de bestaande cijfers up te daten, zodat we ten alle tijden duidelijk is wat er nodig is om de ambitie te verwezenlijken een duurzaam leefbare gemeenten te worden.  

Onderdeel van de energietransitie is ook dat elektriciteit steeds vaker opgewekt gaat worden binnen de gemeentegrenzen in plaats van in centrale opwekinstallaties. Daarom stond in 2021 in het teken van het bepalen van uitsluitingsgebieden en zoekgebieden voor de opwekking van grootschalige duurzame energie. Met daarbij de ruimtelijk kaders die hierin meegegeven worden. 2022 en verder zal in het teken staan van de planvorming en eventuele uitvoering/begeleiding van grootschalige energie-initiatieven.

Ook zullen we in 2022 de problemen omtrent net-congestie op de voet blijven volgen, dit heeft namelijk grote invloed op de uitvoering van energie-initiatieven.  

Naast grootschalige initiatieven proberen we ook kleinschalige energieopwekking te stimuleren, zoals zon op dak. Hiervoor is bijvoorbeeld de zonnekaart beschikbaar op ons energieloket.   

Meer lokale kracht
Duurzaamheid voor en door de gemeenschap is een kenmerkend punt voor de gemeente Dalfsen. De samenwerking met Dorpen van Morgen (voorheen genoemd: de duurzame dorpen) is daarom ook een belangrijke continue ontwikkeling binnen de pijler “meer lokale kracht”, ook in 2022. Dorpen van Morgen voert verschillende acties uit om duurzaamheid onder onze inwoners te stimuleren. Ook in 2022 zullen ze hiermee doorgaan en wordt hiervoor budget ter beschikking gesteld vanuit de gemeente.

Meer circulair
Binnen deze pijler gaan we in 2022 verder met het doel om in 2025 90% van ons huishoudelijk afval her te gebruiken.

Deze pagina is gebouwd op 10/14/2021 16:09:18 met de export van 10/14/2021 15:58:24